středa 5. března 2014

Jak to dělám já 2. díl

Hromadí se mi tu dotazy, co jím, co piji, jakou používám kosmetiku a jak si udržuji postavu. A dnes při mém ranním rituálu mě popadlo to vše sepsat. 

Především miluju spánek, kdybych se touhle činností mohla živit, tak nedělám téměř nic jiného. Pod 8 hodin spánku denně nefunguji, aspoň ne tak, abych z toho měla nějaký extra zážitek .

Po probuzení první co udělám je, že vypiji 3 dcl převařené vlažné vody. A hned na to se pustím do výroby čerstvé šťávy. První, co odšťavňuji je okurka. Část šťávy si odliji do sklenice na obklad obličeje. (To nedělám denně. Jak vyjde čas. Většinou jen o víkendu.) Po okurce následují 2 listy kapusty, 2 stonky řapíkatého celeru, asi 300 g špenátu, 1 slupka fenyklu, 2 zelená jablka, 1 pomeranč. Ovoce střídám, zelenina zůstává stejná. Přidávám každé ráno ještě šťávu z mladého ječmene (prášek rozmíchaný v 1/2 dcl vody). Toto je množství pro 2 osoby. Brčálovou šťávu vliji do sklenic a doliji převařenou studenou vodou (1:1). Tuhle lahodu plnou enzymů piji nalačno. Když jsem s tím začínala, nedovedla jsem si představit, že bych něco takového vypila. Odšťavňovala jsem tedy jen ovoce a zeleninu přidávala postupně. Z počátku jen mrkev, červenou řepu, později pak zelené druhy. 



Dopoledne nic jiného nejím. Jen piji tuto šťávu nebo smoothie, které je ještě výživnější a více zasytí. Pokud mám hodně běhání, sním do oběda jeden až dva banány. 

Obědvám kolem 12 hodiny. Od podzimu do zimy jím teplou stravu jako jsou luštěniny, zelenina, bezlepkové těstoviny, ryby. Občas zhřeším něčím, co se musí hodně kousat a trávit, tedy masem . Píši, zhřeším, protože tělo opravdu nepotřebuje. Od jara do podzimu se ale stravuji čistě vitariánskou stravou. Tedy syrovou zeleninou a ovocem, ořechy, naklíčenými semeny, bylinami. To je ta raw food diet, o které jsem už trochu psala. Ale takové letní grilování ve vlahém večeru...nic se nemá přehánět. Takže si jednou v týdnu dám. Hi 

Šťávy a smoothie piji během dne několikrát. Když jsem čistě.na syrové stravě, tak vypiji zhruba 2 litry šťáv. 

Upozorňuji, že jsem byla dříve závislá na mase a jedla ho dvakrát denně. Biftek propečený na medium byl pro mě největším potěšením. Byla jsem přesvědčená, že maso potřebuji. Vyrůstala jsem v rodině gastronomů, kde byla každoroční oslavou existence a krvavé kroupáky jsem jedla, co mě maminka odstavila od mléka. Na vegetariány jsem se tak dívala jako na blázny, co hazardují se svým zdravím. 

Ještě k té mé stravě. Tedy přesně k pití. V létě nemám problém s pitným režimem, v zimě se ale nutit musím. Piji čistou vodu z kohoutku s citronem a mátový čaj s medem a citronem. Obcas kupuji ve zdravé výživě nakládaný ibišek, který vhodím spolu s pár plátky do džbánu a zaliju horkou vodou. Alkohol nepiji vůbec už více než 3 roky. Mám už odpito . Miluji ale chuť vína a tak si s manželem, který je také abstinent a také náruživě holdoval vínu, kupujeme dealkoholizované víno (www.carljung.cz nebo značku Light live, tu koupíte v Kauflandu). 
Ptáte se, jak se vyvarovávám sladkému. Nevyvarovávám, jen si vybírám, co s ním. Nejím žádné průmyslově vyráběné sladkosti s řepným a třtinovým cukrem a spoustou těch pochybných surovin, které neumím ani vyslovit. Když mám chuť na sladké, což je denně, dám si čerstvé ovoce nebo sušené, kvalitní hořkou čokoládu (tu sním někdy i celou, když sportuji a mám ten den hodně fyzicky náročný anebo když na mě přijde únava nebo splín). Také si kupuji ve zdravé výživě různé tyčinky bez přidaného cukru nebo ořechy v čokoládě. Bílý cukr doma vůbec nemáme. Sladíme jen medem, agávovým a javorovým sirupem. 

Teď jsem našla otázku týkající se pečiva. Nejím nic, co obsahuje lepek. Mé tělo ho nesnese. Přišla jsem na to tak, že mě často svědilo tělo, měla jsem nekvalitní kůži a časté trávicí problémy a trpěla jsem ustavičnou nervozitou. Nemusíte si nechat dělat biopsii ze střev, aby vám lékař potvrdil, že vám lepek nesedí, stačí ho na měsíc striktně vysadit a uvidíte, že vám bude o 100% lépe a ještě zhubnete. Pozor lepek je také ve většině uzenin. Dnes už ale koupíte i bezlepkovou šunku i v úseku s čerstvou uzeninou. Lepek je také v kečupech, sladkostech, některých jogurtech a v dalších potravinách, kde byste ho nečekali. Proto zásadně jídlo připravuji jen z čistých čerstvých surovin. Pečivo samozřejmě také seženete bezlepkové, podle mě se to ale nedá jíst. Já osobně pečivo nejím vůbec. Jednouza 14 dní či týden kupuji bezlepkové gnocchi nebo špagety v drogerii DM. 

Mléčné produkty nejím, jen ty čerstvé. Doma vyrobený jogurt z mléka od farmáře. Mám ráda mozzarellu a cottage cheese, ten si dávám naslano, ale i nasladko s medem a vlašskými ořechy. Mňam, teď jsem si udělala ale mlsnou 

Tak téma co jím a piji je vyčerpáno. Pokud si na něco vzpomenu, napíši to do komentáře. Snad jsem vám tím nějak poradila a inspirovala. Kdyby vás cokoliv zajímalo nebo nebylo jasné, pište dál jako doposud. 

Přeji vám, abyste změnou stravy rozkvetli, omládli a uzdravili své tělo jako se tak stalo každému, kdo se rozhodl jíst živě alespoň ze 70ti procent. 

S láskou, 

Katty

Žádné komentáře:

Okomentovat